Email Notification [V4 Builder]: Labels are not updating as you update them in the form builder.

  • Profile Image
    ronprosky
    Asked on March 08, 2017 at 05:07 PM
  • Profile Image
    Kevin_G
    Answered on March 08, 2017 at 07:19 PM

    I have checked the email templates for your forms and I can see they're showing fine, please do note that you will have the answers in a table and you will not get the exact layout like the web form. 

    This is due to the fact that you cannot include the functionalities from a web form in an email template, you could only format the text like the web form and add needed images or other elements that would not require external resources (such as JavaScript or CSS codes). 

    You could also include the edit link to the form so you can see the web form with the already submitted data. 

    Hope this helps. 

  • Profile Image
    ronprosky
    Answered on March 08, 2017 at 07:46 PM

    i don't understand why i have so many click to edit fields if i do not have that in my form set up!

    the form is not functional if that is all is capable.

    please see attached images...

  • Profile Image
    Kevin_G
    Answered on March 08, 2017 at 09:32 PM

    That's because you have not assigned labels to some widgets on your form, you can always edit the email notification to remove that text and leave the answer only. You could also customize the email with your own text. 

    To do it, go to the settings tab and emails section, click on the edit button to customize the email: 

     

  • Profile Image
    ronprosky
    Answered on March 09, 2017 at 11:02 AM

    I'm sorry I am not clear on why the email receipt picks up some questions and not others?

  • Profile Image
    Kevin_G
    Answered on March 09, 2017 at 01:06 PM

    The email notification includes all questions as long as you do not manually remove them, when you add a question, it does not have a label by default and it is set to "Click to edit..." once you edit this label it should be also updated in the email notification, somehow the labels in the email notification did not update properly and this is why you can see these text in the email template. 

    I can see you have already changed your questions labels on your form, for example, in the email template it shows this: 

    But it belongs to the question: 

    To avoid to update each single field with this issue, I would suggest you to delete the email notification you currently have, adding a new one will get the updated fields labels and show the correct data. 

    Example: 

    This guide will help you to delete the email: https://www.jotform.com/help/132-How-to-Delete-Notifications-Autoresponder 

    And this one will help to add the email again: https://www.jotform.com/help/25-Setting-Up-Email-Notifications 

    Hope this helps. 

  • Profile Image
    ronprosky
    Answered on March 09, 2017 at 02:12 PM

    thanks for your help. i deleted and then added notifications and autoresponders. too bad it doesn't update after form changes!

  • Profile Image
    Kevin_G
    Answered on March 09, 2017 at 03:34 PM

    I have tested and seems the labels are not saving only when you edit the template in the v4 builder, if you edit the form and email template in the v3 builder you will find it works, so I would suggest you to make this change in the v3 builder so you get properly the fields labels updated. 

    To get the v3 builder you could click on the more button and select the open in v3 option: 

    I will also forward this to our second level so our developers can check and resolve the issue, we will let you know once we get any update. 

     

  • Profile Image
     
    Answered on March 09, 2017 at 04:03 PM

    i have had lots of problems with v4!

  • Profile Image
    Kevin_G
    Answered on March 09, 2017 at 05:14 PM

    Please, provide us the details in a new thread, if you're experiencing multiple issues, please open one thread per issue, that will help us to properly assist you and forward each thread to our second level if needed. 

     

  • Profile Image
    Scott
    Answered on March 13, 2017 at 02:22 PM

    Hey ronprosky,

    Our developers investigated this issue and it turns out that the bug is actually on the side of the old builder.

    Let me explain it this way, in the new builder if you go to your emails and change anything on the body of the email templates, the builder will now update the labels when you change label names in the builder in order to keep your email template intact. This was not checked on the old builder and due to that the email templates were constantly losing their design.

    Let us know if you ever need anything else,

    Cheers.