What is JotForm?
JotForm is a free online form builder which helps you create online forms without writing a single line of code. No sign-up required.

At JotForm, we want to make sure that you’re getting the online form builder help that you need. Our friendly customer support team is available 24/7.

We believe that if one user has a question, there could be more users who may have the same question. This is why many of our support forum threads are public and available to be searched and viewed. If you’d like help immediately, feel free to search for a similar question, or submit your question or concern.


  • Profile Image

    Value incorrect on Auto-Responder Email

    Asked by rsleavengood on February 19, 2016 at 10:16 PM

    Hello,

    I have a order total field that is not translating correctly to the auto responder email.  The value on the form is correct, but when I try to add it to the email, the value is less.

     

    Thank you,

    Sabrina

    Page URL:
    https://form.jotform.com/60446597763973

  • Profile Image
    JotForm Support

    Answered by EltonCris on February 20, 2016 at 10:40 AM

    Hello Sabrina,

    May we know if you have tried recreating your autoresponder? If not, I suggest doing so. Just delete the existing autoresponder and create one again. Whatever values on the form should exactly be the value on the autoresponder.

    If recreating doesn't help, please indicate an example value that is correct on the form and that is not correct on the autoresponder so we can further investigate. Also, may we know which of the fields that are not getting the correct value on autoresponder? You seem to have few total calculations in your form.

  • Profile Image

    Answered by rsleavengood on February 21, 2016 at 03:56 PM

    I have tried recreating the auto responder a few times and now no value shows up. 

     

    It is the TOTAL field that is not being displayed on the auto responder.  The field on the form is calculating correctly, but when I try to add it to my auto responder no value is displayed.  Can you help me out?

     

    Total to be billed: ${total560}

     

     

  • Profile Image

    Answered by rsleavengood on February 21, 2016 at 04:13 PM

    This is also true on the submission PDF and grid.  The subtotal and total fields are blank, but the delivery charge is showing properly.

  • Profile Image
    JotForm Support

    Answered by jonathan on February 21, 2016 at 06:31 PM

    The issue had to do with the Conditions that Hide fields and the Settings/Preferrences that Clears Hidden Field values.

    and

     

    To correct:

    Set Preferences settings to Don't Clear

     

    Let us know if this still did not work.

     

     

  • Profile Image

    Answered by rsleavengood on February 21, 2016 at 06:53 PM

    It is still not working.  Well rarely it is an 90% of the time it is not.  I have set the clear hidden field values to don't clear and it did not fix the issue.

  • Profile Image

    Answered by rsleavengood on February 21, 2016 at 08:15 PM

    Also, when i hit place order, i see the order subtotal and total field clear to 0. But the delivery charge fee stays the correct value. 

  • Profile Image
    JotForm Support

    Answered by jonathan on February 21, 2016 at 11:37 PM

    Can you replace the Total field with the Form Calculation widget instead.

    Check image below on how to:

    then, just add/use the widget data into your Autoresponder E-mail.

     

    I made a test submission using my test form   https://form.jotform.com/60518763584969

     

    when I checked on the auto email the Total Amount (Calculation widget) works better compared to the Total field that uses the Conditions

     

     

    You can test the test form https://form.jotform.com/60518763584969 . Provide your actual email so that you can receive the Autoresponder.

    Let us know if my suggested fix will not work for you.

    Thanks.

     

     

     

  • Profile Image

    Answered by rsleavengood on February 22, 2016 at 11:50 AM

    It is still not working.  The delivery charge is the only charge that will calculate and be displayed.

    I need the total to ADD the delivery charge and the subtotal together.  It sees the subtotal as 0 and adds it to the delivery charge.  

     

    I have been getting the auto responder emails all along.  

     

    I am not sure what happened. The calculations used to work and appear on the form.  Ugh. 

  • Profile Image
    JotForm Support

    Answered by Kevin_G on February 22, 2016 at 01:01 PM

    I found these errors in your form.

    Please correct them and try to follow the advice provided by my colleague Jonathan above, calculating the values in the Form Calculation widget you will avoid to get 0 values, if you would like to use the conditions to achieve it, insert the result into a text field and then add the text field into the Form Calculation widget, so the widget always will have a value and will not be reset to 0 when you submit the form.

  • Profile Image

    Answered by rsleavengood on February 22, 2016 at 01:09 PM

    oops.  i replaced those fields with the widget fields.  i fixed the errors.  

     

    when i fill out the form all the calculations are correct.  but when I click the place order button.  i see the subtotal value disappear as the form is processing.  the delivery charge value remains.  

  • Profile Image

    Answered by rsleavengood on February 22, 2016 at 01:14 PM

    sorry I'm a bit confused with the conditions versus the calculation widget.  

    should i get rid of all my conditions that calculate a fields value and switch those to the widget?

     

  • Profile Image
    JotForm Support

    Answered by Kevin_G on February 22, 2016 at 03:04 PM

    I did check your form again, this is what I found.

    First, in the subtotal field, as it's a Form Calculation widget, you have added all the items as should be.

    At the same time, you are using conditions to add the value to the same widget.

    I would suggest you to use only the widget method, I mean, disable the conditions.

    In regards to the items, I see that you are inserting the value using conditions as well.

    And the widget is currently looking like this, it will generate issues when trying to calculate the total value.

    I would suggest you to disable each condition that you are using to calculate the value and do it in the widget instead, as shown in the image below.

    After doing that, you should get the proper sub-total value.

     

  • Profile Image

    Answered by rsleavengood on February 22, 2016 at 03:09 PM

    ok, i certainly can try that.  However the issue is not the value.  currently the value/calculation/math is correct.  

     

    the issue is that the values do not show up on the submission or the auto responder emails.  i'll delete the conditions and try that.

  • Profile Image

    Answered by rsleavengood on February 22, 2016 at 03:58 PM

    IT WORKED!!! 

     

    Thank you for your help!  I appreciate every tech support that helped me and your prompt replies.  

  • Profile Image
    JotForm Support

    Answered by Kevin_G on February 22, 2016 at 05:00 PM

    Great to know that and on behalf of my colleagues, you're welcome.

    Do let us know if you need further assistance, we will be glad to help you.