Zapier: Blank fields returns N/A value when "Hide Empty Fields on Emails" is enabled

  • Profile Image
    aspirebrokers
    Asked on March 16, 2016 at 03:30 PM

    Hi Guys,

     

    When I set a form to hide blank fields in the notification email the API delivers N/A in the field. When it send this data through to a spreadsheet it can't process N/A. Is there any way I can get the API to deliver no data instead? I am using Zapier.

     

    Thanks

  • Profile Image
    jonathan
    Answered on March 16, 2016 at 03:59 PM

    Can you please describe more which API you were referring to?

    Were you using the Hide Empty Email Fields feature on the form?

    As far as I know, when this feature is enabled, the Notification email message will not show any text or NA value in the message.

    Please provide us more details so that we can properly check the problem.

    We will wait for your response.

    Thanks.

     

     

  • Profile Image
    aspirebrokers
    Answered on March 16, 2016 at 04:02 PM

    Yeh it isn't a problem with your system.  Just when you hide the fields the data that then gets sent from your API is N/A (that is probably how the emails know to hide the field).  However when you pass this data to a spread sheets via API the N/A in blank fields causes issues.

    This is probably something that I have to adjust for at my end

  • Profile Image
    jonathan
    Answered on March 16, 2016 at 04:23 PM

    Thank you for the clarification. 

    Were you referring to the Zapier app JotForm to Spreadsheet

     

    The empty submission (not in the Email but in submission data) assigned the N/A value indeed.

    Hope this help as well. Contact us again anytime should you need further assistance.

     

  • Profile Image
    aspirebrokers
    Answered on March 16, 2016 at 04:55 PM

    That is it.  Is there a way that I can stop it from publishing the N/A value when there is no data?

  • Profile Image
    Mike
    Answered on March 16, 2016 at 06:21 PM

    How exactly do you get the N/A values?

    When I integrate a test form via Zapier to the Google Spreadsheet (create row), I do not get the N/A values.

    Non-filled inputs are just blank on the spreadsheet.

    Thank you.

  • Profile Image
    aspirebrokers
    Answered on March 23, 2016 at 12:38 AM

    Hi Guys,  Zapier says that this is a bug form your end.  Any idea when it will be fixed?

     

    Hi,

    Sorry for the hassle here! There seems to be a bug with the JotForm API returning N/A for many field types. We're in contact with them about the bug and we'll update you as soon as we know more.

    Sorry for the hassle here!

    Wade



    --
    Wade Foster
    CEO - Zapier

  • Profile Image
    aspirebrokers
    Answered on March 23, 2016 at 12:45 AM
    Hi Jotform,
    Any update on this bug?
    Cheers
    Derry
    021 285 3061
    ...
  • Profile Image
    Chriistian
    Answered on March 23, 2016 at 01:39 AM

    I cannot seem to replicate the issue you are having. I made a test form and integrated it with zapier to google spreadsheet. The empty fields were shown as blank in the spreadsheet, as seen in the screenshot below.

    If you want to send the submission data to google spreadsheet, perhaps you can directly integrate the form with Google Sheets by following this guide: How to Integrate Form with Google Spreadsheet.

    Hope this helps. Please let us know if you need further assistance.

  • Profile Image
    aspirebrokers
    Answered on March 23, 2016 at 01:42 AM

    Do you have the blank fields set to hidden in the email notifications? 

  • Profile Image
    beril
    Answered on March 23, 2016 at 04:21 AM

    First of all , I've tested it directly with the Google Spreadsheet Integration. Full name is hidden field on my form as you see below:

    After that, when I sent a test submission and the hidden fields are shown as a blank field on my side.

    However it seems the problem is that the values are showing N/A in the Zapier integration if they are hidden.

    Could you provide the form ID which you have problem? At that time we can check better.

     

     

  • Profile Image
    aspirebrokers
    Answered on March 23, 2016 at 06:43 AM

    Hi,

     

    Here is the form https://form.jotform.co/60676901629867

    Also this one has the same problem https://form.jotform.co/60761799781876

    Here is a screen shot from the task history in Zapier - http://snag.gy/uSAGz.jpg

    It says that the N/A data is being provided by Jotform.  This problem started when I set "Hide Empty Fields on Emails" to Enabled.  I assume this isn't a coincidence not sure?

  • Profile Image
    beril
    Answered on March 23, 2016 at 09:13 AM

    Thank you for providing the forms that you're having the problem we appreciate it. According to my investigation, the "N/A" came from the none input fields like page breaks or submit button. However, when  I've checked your screenshot it seems there is no static data.

    Furthermore, could you try to re-map or update those fields on your Zapier Integration? 

     

    I hope it will help. After re-mapping or updating the fields please let us know the result. If it doesn't work we can try another solution.

  • Profile Image
    aspirebrokers
    Answered on March 23, 2016 at 08:09 PM

    Hi,

     

    I remapped the fields and am still getting the same issue - http://snag.gy/PU530.jpg

     

    Submission ID 334586068022109118

  • Profile Image
    EltonCris
    Answered on March 23, 2016 at 10:47 PM

    Thanks for reporting. I was able to reroduce the problem when "Hide Empty Fields on Emails" is enabled.

    Example:

    Result (blank fields returns N/A value)

    I have now raised this to our developers for further investigation. You will be informed here once this is fixed.

    For now, I suggest to disable the "Hide Empty Fields on Emails" so it will not output N/A value on blank fields. Or you may want to use direct integration with JotForm to Google Spreadsheet without using Zapier. Here's a guide: https://www.jotform.com/help/228-How-to-Integrate-Form-with-Google-Spreadsheet

  • Profile Image
    NeilVicente
    Answered on March 29, 2016 at 07:08 AM

    @aspirebrokers

    We have just released a fix for this issue. Please let us know if there's anything else we can do for you.

    Kind regards,