200 literature quiz questions: Test your literary knowledge!

17 min read Last Update Date: 
200 literature quiz questions: Test your literary knowledge!

Are you a book lover, a literary fan, or someone how to create your own trivia quiz? Dive into this collection of 200 literature quiz questions that span genres, authors, famous works, and literary devices. These questions are perfect for trivia nights, classroom activities, or testing your knowledge. Ready to start? Let’s begin!

Create quizzes with Jotform’s AI Quiz Generator

Classic literature quiz questions

  1. Who wrote the Greek tragedy Oedipus Rex?

    Answer: Sophocles

  2. In which century was Don Quixote published?

    Answer: 17th century

  3. What is the first name of Dr. Jekyll in Dr. Jekyll and Mr. Hyde?

    Answer: Henry

  4. Which Charles Dickens novel begins with the line: "It was the best of times, it was the worst of times"?

    Answer: A Tale of Two Cities

  5. Who is the narrator of Moby-Dick?

    Answer: Ishmael

  6. Which novel features the character Heathcliff?

    Answer: Wuthering Heights by Emily Brontë

  7. Who is the name of the epic poem written by John Milton?

    Answer: Paradise Lost

  8. What is the subtitle of Mary Shelley's Frankenstein?

    Answer: The Modern Prometheus

  9. Who wrote the play A Streetcar Named Desire?

    Answer: Tennessee Williams

  10. In what language was Don Quixote originally written?

    Answer: Spanish

  11. In Jane Eyre, who is the mysterious employer of Jane?

    Answer: Mr. Rochester

  12. What is the full title of Mark Twain’s Huckleberry Finn?

    Answer: The Adventures of Huckleberry Finn

  13. Who wrote the Divine Comedy?

    Answer: Dante Alighieri

  14. In which novel does Elizabeth Bennet appear?

    Answer: Pride and Prejudice

  15. What is the title of the second novel in The Lord of the Rings trilogy?

    Answer: The Two Towers

  16. Who is the author of The Scarlet Letter?

    Answer: Nathaniel Hawthorne

  17. Who is the author of the 18th-century satirical work Candide?

    Answer: Voltaire

  18. What is the setting for Wuthering Heights?

    Answer: The Yorkshire moors

  19. Which Russian novel begins with the line, “All happy families are alike; each unhappy family is unhappy in its own way”?

    Answer: Anna Karenina by Leo Tolstoy

  20. In Dante’s Divine Comedy, what is the name of the guide who leads Dante through Hell?

    Answer: Virgil

  21. What is the name of the ship in Treasure Island?

    Answer: The Hispaniola

  22. What is the central conflict in The Iliad?

    Answer: The Trojan War

  23. What animal is central to Orwell's allegorical novella Animal Farm?

    Answer: Pigs

  24. Which novel tells the story of Jean Valjean?

    Answer: Les Misérables

  25. What is the real name of the author known as Mark Twain?

    Answer: Samuel Langhorne Clemens

  26. Who is the author of The Odyssey?

    Answer: Homer

  27. In The Scarlet Letter, what does the letter “A” on Hester Prynne’s dress symbolize?

    Answer: Adultery

  28. Who is the tragic hero in Oedipus Rex?

    Answer: Oedipus

  29. What is the genre of Bram Stoker's Dracula?

    Answer: Gothic fiction

  30. Which novel by Charles Dickens features the character Ebenezer Scrooge?

    Answer: A Christmas Carol

  31. Which book begins with "Call me Ishmael"?

    Answer: Moby-Dick

  32. Who wrote Anna Karenina?

    Answer: Leo Tolstoy

  33. What is the primary setting of Great Expectations?

    Answer: England

  34. Who is the name of the author of Madame Bovary?

    Answer: Gustave Flaubert

  35. Who wrote The Canterbury Tales?

    Answer: Geoffrey Chaucer

  36. In which play does the line "To be, or not to be" appear?

    Answer: Hamlet

  37. Who is the author of Uncle Tom’s Cabin?

    Answer: Harriet Beecher Stowe

  38. What is the name of the monster in Beowulf?

    Answer: Grendel

  39. Who wrote The Last of the Mohicans, a novel set during the French and Indian War?

    Answer: James Fenimore Cooper

  40. What is the theme of A Tale of Two Cities?

    Answer: Sacrifice and resurrection

  41. Who is the name of the author of Gulliver’s Travels?

    Answer: Jonathan Swift

  42. Which novel is set during the Napoleonic Wars?

    Answer: War and Peace

  43. Who wrote The Count of Monte Cristo?

    Answer: Alexandre Dumas

  44. Which Shakespearean play features the character Shylock?

    Answer: The Merchant of Venice

  45. What is the setting of The Grapes of Wrath?

    Answer: Dust Bowl-era America

  46. Which American poet wrote Leaves of Grass?

    Answer: Walt Whitman

  47. Who wrote Heart of Darkness?

    Answer: Joseph Conrad

  48. What is the central theme of The Old Man and the Sea?

    Answer: Struggle and perseverance

  49. Who is the protagonist in Dracula?

    Answer: Jonathan Harker

  50. What is the main conflict in Romeo and Juliet?

    Answer: Feuding families

Modern and contemporary literature quiz questions

  1. Who wrote The Great Gatsby?

    Answer: F. Scott Fitzgerald

  2. Name the dystopian novel written by George Orwell.

    Answer: 1984

  3. Who is the protagonist in The Catcher in the Rye?

    Answer: Holden Caulfield

  4. What is the central theme of Of Mice and Men?

    Answer: The American Dream and friendship

  5. Which book begins with “When he was nearly thirteen, my brother Jem got his arm badly broken at the elbow”?

    Answer: To Kill a Mockingbird by Harper Lee

  6. Who wrote The Road?

    Answer: Cormac McCarthy

  7. In To Kill a Mockingbird, who is Atticus Finch?

    Answer: A lawyer and the father of Scout and Jem

  8. Name the author of Beloved.

    Answer: Toni Morrison

  9. Which dystopian novel features the character Winston Smith?

    Answer: 1984

  10. Who wrote The Kite Runner?

    Answer: Khaled Hosseini

  11. What is the name of the dystopian society in The Handmaid’s Tale?

    Answer: Gilead

  12. Who is the protagonist in Life of Pi?

    Answer: Piscine Molitor Patel (Pi)

  13. Which book by Margaret Atwood won the Booker Prize in 2000?

    Answer: The Blind Assassin

  14. Who wrote Slaughterhouse-Five?

    Answer: Kurt Vonnegut

  15. What is the setting of The Hunger Games?

    Answer: Panem

  16. Name the author of A Thousand Splendid Suns.

    Answer: Khaled Hosseini

  17. Which American writer wrote Infinite Jest?

    Answer: David Foster Wallace

  18. Who is the author of Norwegian Wood?

    Answer: Haruki Murakami

  19. Which novel features the city of Macondo?

    Answer: One Hundred Years of Solitude by Gabriel García Márquez

  20. In which U.S. state does most of the Twilight series take place?

    Answer: Washington

  21. Name the author of Shantaram.

    Answer: Gregory David Roberts

  22. Which book features the phrase "So it goes"?

    Answer: Slaughterhouse-Five

  23. Who wrote The Goldfinch?

    Answer: Donna Tartt

  24. What is the central theme of Atonement?

    Answer: Guilt and redemption

  25. Name the author of The Secret History.

    Answer: Donna Tartt

  26. Who wrote The Lovely Bones?

    Answer: Alice Sebold

  27. In which book does Lisbeth Salander appear?

    Answer: The Girl with the Dragon Tattoo by Stieg Larsson

  28. Who is the author of The Underground Railroad?

    Answer: Colson Whitehead

  29. What is the primary setting of Big Little Lies?

    Answer: Monterey, California

  30. Who wrote Intermezzo?

    Answer: Sally Rooney

  31. Which book brought Sally Rooney widespread acclaim?

    Answer: Normal People

  32. Name the author of Cloud Atlas.

    Answer: David Mitchell

  33. What is the theme of An American Marriage by Tayari Jones?

    Answer: Love and systemic injustice

  34. Who wrote The Light We Carry?

    Answer: Michelle Obama

  35. What are the names of Harry Potter’s two best friends?

    Answer: Hermione Granger and Ron Weasley

  36. What is the name of the father figure in The Road?

    Answer: His name is not mentioned (he is referred to as "the man").

  37. Who wrote The Night Circus?

    Answer: Erin Morgenstern

  38. Which novel explores the theme of cloning and immortality?

    Answer: Never Let Me Go by Kazuo Ishiguro

  39. Name the author of Room.

    Answer: Emma Donoghue

  40. Who is the author of A Man Called Ove?

    Answer: Fredrik Backman

  41. In which book does the city of Gilead appear?

    Answer: The Handmaid’s Tale by Margaret Atwood

  42. Name the author of Everything I Never Told You.

    Answer: Celeste Ng

  43. Who wrote Homegoing?

    Answer: Yaa Gyasi

  44. Name the Booker Prize-winning novel by Arundhati Roy.

    Answer: The God of Small Things

  45. What is the theme of Pachinko?

    Answer: Family, identity, and resilience

  46. Who is the author of The Midnight Library?

    Answer: Matt Haig

  47. What is the main character’s name in Where the Crawdads Sing?

    Answer: Kya Clark

  48. Name the author of The Dutch House.

    Answer: Ann Patchett

  49. Who wrote Lessons in Chemistry?

    Answer: Bonnie Garmus

  50. Which book by Anthony Doerr won a Pulitzer Prize?

    Answer: All the Light We Cannot See

Literary awards quiz questions

  1. What is the name of the literary award given annually by the Swedish Academy?

    Answer: The Nobel Prize in Literature

  2. Which prestigious award is given for fiction, drama, and poetry in the United States?

    Answer: The Pulitzer Prize

  3. Who was the first recipient of the Nobel Prize in Literature in 1901?

    Answer: Sully Prudhomme

  4. Which British literary award is given annually for the best original novel written in English and published in the UK?

    Answer: The Booker Prize (formerly the Man Booker Prize)

  5. Who won the Booker Prize in 2022 for the novel The Seven Moons of Maali Almeida?

    Answer: Shehan Karunatilaka

  6. What is the name of the American award for science fiction and fantasy works?

    Answer: The Hugo Award

  7. Which poet won the Pulitzer Prize in 2020 for their collection The Tradition?

    Answer: Jericho Brown

  8. Which award is given to the best original French-language novel of the year?

    Answer: Prix Goncourt

  9. Who was the first African-American woman to win the Nobel Prize in Literature?

    Answer: Toni Morrison

  10. Which novel won the Pulitzer Prize for Fiction in 2023?

    Answer: Demon Copperhead by Barbara Kingsolver and Trust by Hernan Diaz (joint winners)

  11. What is the name of the award given by the British Crime Writers' Association?

    Answer: The Gold Dagger Award

  12. Which author won the Booker Prize twice, for Wolf Hall and Bring Up the Bodies?

    Answer: Hilary Mantel

  13. What is the name of the literary award given for children's books in the United States?

    Answer: The Newbery Medal

  14. Who won the Nobel Prize in Literature in 2021?

    Answer: Abdulrazak Gurnah

  15. Which award is presented annually by PEN America for literary excellence?

    Answer: The PEN/Faulkner Award

  16. Which author won the 2020 Booker Prize for the novel Shuggie Bain?

    Answer: Douglas Stuart

  17. What is the name of the literary prize awarded to works written in Spanish?

    Answer: The Miguel de Cervantes Prize

  18. Which award is given annually for the best debut novel written by a British, Irish, or Commonwealth author?

    Answer: The Dylan Thomas Prize

  19. Who won the Hugo Award in 2019 for The Calculating Stars?

    Answer: Mary Robinette Kowal

  20. Which American literary prize is awarded for achievements in literature for young adults?

    Answer: The Printz Award

  21. Who was the first woman to win the Booker Prize in 1970?

    Answer: Bernice Rubens for The Elected Member

  22. Which Japanese author has been nominated multiple times but has not won the Nobel Prize in Literature?

    Answer: Haruki Murakami

  23. What is the name of the literary award for excellence in Canadian literature?

    Answer: The Governor General's Literary Awards

  24. Which writer won the Nobel Prize in Literature in 2016 for contributions to music and songwriting?

    Answer: Bob Dylan

  25. Who won the International Booker Prize in 2023 for the novel Time Shelter?

    Answer: Georgi Gospodinov

Famous authors’ quiz questions

  1. Who is the author of The Midnight Library, a contemporary bestseller about life choices?

    Answer: Matt Haig

  2. Which author wrote the A Court of Thorns and Roses series, a popular fantasy series?

    Answer: Sarah J. Maas

  3. Who is the author of the novel It Ends With Us, a top-selling romance book?

    Answer: Colleen Hoover

  4. Which bestselling thriller author wrote The Silent Patient?

    Answer: Alex Michaelides

  5. Which famous author wrote Les Misérables?

    Answer: Victor Hugo

  6. Which Japanese author is known for Norwegian Wood and Kafka on the Shore?

    Answer: Haruki Murakami

  7. Who is the author of the Bridgerton series, which inspired the hit Netflix show?

    Answer: Julia Quinn

  8. Who is the author of The Chronicles of Narnia?

    Answer: C.S. Lewis

  9. Who wrote Lessons in Chemistry, a recent bestseller about a woman scientist?

    Answer: Bonnie Garmus

  10. Which author created the fictional world of Middle-earth in The Lord of the Rings?

    Answer: J.R.R. Tolkien

  11. Who is the author of the Shadow and Bone trilogy and Six of Crows duology?

    Answer: Leigh Bardugo

  12. Which author wrote Daisy Jones & The Six, recently adapted into a TV series?

    Answer: Taylor Jenkins Reid

  13. Who is the author of Malibu Rising and The Seven Husbands of Evelyn Hugo?

    Answer: Taylor Jenkins Reid

  14. Which thriller author wrote the Jack Reacher series?

    Answer: Lee Child

  15. Who wrote Shatter Me, a bestselling YA dystopian series?

    Answer: Tahereh Mafi

  16. Which American author wrote The Great Gatsby?

    Answer: F. Scott Fitzgerald

  17. Who wrote The Picture of Dorian Gray?

    Answer: Oscar Wilde

  18. Which author wrote Verity, a dark thriller novel?

    Answer: Colleen Hoover

  19. Who is the author of Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow, a critically acclaimed novel about gaming and creativity?

    Answer: Gabrielle Zevin

  20. Which South Korean author wrote The Vegetarian, a Booker Prize-winning novel?

    Answer: Han Kang

  21. Which author wrote the Song of Achilles, another Greek mythology-based bestseller?

    Answer: Madeline Miller

  22. Who is the author of The Paris Library, a novel about World War II librarians?

    Answer: Janet Skeslien Charles

  23. Who wrote Crime and Punishment?

    Answer: Fyodor Dostoevsky

  24. Who wrote A Man Called Ove, a heartwarming novel about a grumpy old man?

    Answer: Fredrik Backman

  25. Which American author is known for the novels The Color Purple and Possessing the Secret of Joy?

    Answer: Alice Walker

Children’s literature quiz questions

  1. Who wrote Charlotte's Web, the story of a pig named Wilbur and a spider named Charlotte?

    Answer: E.B. White

  2. What type of animal is Aslan in The Chronicles of Narnia?

    Answer: A lion

  3. Who is the author of Matilda and Charlie and the Chocolate Factory?

    Answer: Roald Dahl

  4. What is the name of the hobbit who goes on an adventure in The Hobbit?

    Answer: Bilbo Baggins

  5. Who wrote Anne of Green Gables, the story of a spirited orphan girl?

    Answer: L.M. Montgomery

  6. What is the title of the first book in the Harry Potter series?

    Answer: Harry Potter and the Sorcerer’s Stone (or Philosopher’s Stone outside the U.S.)

  7. In Peter Pan, what is the name of the Darling family’s dog?

    Answer: Nana

  8. Who wrote the Percy Jackson & The Olympians series?

    Answer: Rick Riordan

  9. In Alice’s Adventures in Wonderland, what color is the Queen of Hearts associated with?

    Answer: Red

  10. What are the names of the four Pevensie siblings in The Chronicles of Narnia?

    Answer: Peter, Susan, Edmund, and Lucy

English literature quiz questions

  1. Who is the author of Pride and Prejudice?

    Answer: Jane Austen

  2. Who is the second character to appear in Shakespeare’s Hamlet?

    Answer: Francisco

  3. What is the name of the monster in Mary Shelley’s Frankenstein?

    Answer: The creature (often mistakenly called Frankenstein)

  4. Who wrote the epic poem The Rime of the Ancient Mariner?

    Answer: Samuel Taylor Coleridge

  5. What is the name of the heroine in Thomas Hardy’s Far from the Madding Crowd?

    Answer: Bathsheba Everdene

  6. In which English novel does the character Pip appear?

    Answer: Great Expectations by Charles Dickens

  7. Which Romantic poet wrote the poem I Wandered Lonely as a Cloud?

    Answer: William Wordsworth

  8. Who wrote the Gothic novel Wuthering Heights?

    Answer: Emily Brontë

  9. Which novel by George Orwell explores themes of totalitarianism and surveillance?

    Answer: 1984

  10. Who wrote the satirical play The Importance of Being Earnest?

    Answer: Oscar Wilde

  11. What is the setting for William Golding’s novel Lord of the Flies?

    Answer: A deserted island

  12. Which Elizabethan poet and dramatist wrote Doctor Faustus?

    Answer: Christopher Marlowe

  13. What is the title of the sequel to Alice’s Adventures in Wonderland?

    Answer: Through the Looking-Glass

  14. Who wrote the dystopian novel Brave New World?

    Answer: Aldous Huxley

  15. Which famous English poet is buried in Westminster Abbey’s Poet’s Corner and wrote Paradise Lost?

    Answer: John Milton

  16. In which Shakespearean tragedy does the character Iago appear?

    Answer: Othello

  17. Who wrote the detective novel The Hound of the Baskervilles?

    Answer: Sir Arthur Conan Doyle

  18. What is the name of the family estate in Jane Austen’s Sense and Sensibility?

    Answer: Norland Park

  19. Who wrote the play Waiting for Godot, often classified as part of the Theatre of the Absurd?

    Answer: Samuel Beckett

  20. What is the subtitle of Robert Louis Stevenson’s Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde?

    Answer: A Shilling Shock

Russian literature quiz questions

  1. Who wrote War and Peace?

    Answer: Leo Tolstoy

  2. What is the name of the protagonist in Fyodor Dostoevsky’s Crime and Punishment?

    Answer: Rodion Raskolnikov

  3. Which Russian author wrote The Master and Margarita?

    Answer: Mikhail Bulgakov

  4. In Anna Karenina, what is the name of Anna’s lover?

    Answer: Count Alexei Vronsky

  5. What is the title of Nikolai Gogol’s famous short story about a stolen piece of clothing?

    Answer: The Overcoat

  6. Who is the author of the play The Cherry Orchard?

    Answer: Anton Chekhov

  7. What is the central theme of Dostoevsky’s The Brothers Karamazov?

    Answer: Faith, morality, and free will

  8. Which 19th-century poet wrote Eugene Onegin, often called the “novel in verse”?

    Answer: Alexander Pushkin

  9. Who wrote Dead Souls, a satirical novel about Russian bureaucracy?

    Answer: Nikolai Gogol

  10. Which Russian author is known for his science fiction works such as We?

    Answer: Yevgeny Zamyatin

  11. Who is the author of the novella A Hero of Our Time?

    Answer: Mikhail Lermontov

  12. What is the title of Leo Tolstoy’s novella that explores existential themes of death?

    Answer: The Death of Ivan Ilyich

  13. Which character in Crime and Punishment represents Raskolnikov’s moral conscience?

    Answer: Sonia (Sofya Semyonovna Marmeladov)

  14. What is the title of the dystopian novel written by Andrei Platonov?

    Answer: The Foundation Pit

  15. Who wrote the novel Doctor Zhivago, which won the Nobel Prize in Literature?

    Answer: Boris Pasternak

  16. What is the setting of Chekhov’s play Three Sisters?

    Answer: A provincial Russian town

  17. Which Russian author wrote the poem The Bronze Horseman?

    Answer: Alexander Pushkin

  18. In The Master and Margarita, who is the devilish character that visits Moscow?

    Answer: Woland

  19. What is the name of the character in Gogol’s The Nose, whose nose takes on a life of its own?

    Answer: Major Kovalyov

  20. Which Russian author wrote One Day in the Life of Ivan Denisovich, a novel about life in a Soviet labor camp?

    Answer: Aleksandr Solzhenitsyn

How to engage your audience with Jotform’s quiz features

Looking to create a captivating literature quiz that’s both easy to build and fun to take? Jotform provides everything you need to design, share, and analyze quizzes, making it the ultimate tool for educators, book clubs, or trivia enthusiasts. 

Pro Tip

Simplify quiz creation for your students with Jotform AI Quiz Generator.

Why choose Jotform for your literature quiz?

  1. Customizable templates
    Jotform offers a wide range of quiz templates that you can adapt to fit your theme. Whether you’re exploring Shakespeare, modern fiction, or poetry, Jotform’s drag-and-drop builder makes it simple to create a quiz that reflects your style.
  1. Interactive question formats
    From multiple-choice and short-answer to true-or-false and image-based questions, Jotform provides great features to craft engaging quizzes. Want to include a book cover or author portrait? You can easily upload files to make your quiz visually appealing.
  2. Automated grading and scoring
    Jotform’s built-in quiz functionality allows you to define correct answers and automate scoring. Participants can instantly see their results, making the experience rewarding and educational.
  3. Seamless sharing options
    Share your literature quiz with a few clicks! Jotform generates shareable links, social media buttons, and even embed codes, so you can distribute your quiz via email, websites, or social platforms effortlessly.
  4. Mobile-friendly design
    Jotform’s responsive design ensures that your quiz looks great and functions perfectly on any device. 

Whether you’re designing a fun trivia game for book lovers or a graded assignment for students, Jotform has the tools to make it happen. You can also create your quiz app by dragging and dropping your quiz forms into Jotform Apps’ no-code app-building interface. Explore the quiz builder today and bring your literature quizzes to life!

Photo by Abby Chung

Send Comment:

Jotform Avatar
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Comment: